Cod de conduita si
etica in afaceri

STANDARDE ETICE

Esri Romania isi desfasoara toate activitatile la standardele etice si precum si in conformitate cu legile si regulamentele aplicabile. Integritatea Esri Romania este una din cele mai importante active pe care le detinem iar Esri Romania doreste ca toti angajatii sa protejeze si sa apere aceasta integritate. Conduita de afaceri a angajatilor Esri Romania trebuie sa fie una etica si legala in relatia cu clientul sau in relatia cu oricine altcineva. Pentru a promova o cultura etica si angajamentul fata de respectarea legii, acest Cod de Conduita si Etica in Afaceri (“Codul”) este realizat pentru a-i ajuta pe angajati sa inteleaga care sunt responsabilitatile lor pentru a ridica standardele afacerii la un nivel cat mai inalt.

Din partea tuturor managerilor, angajatilor si a oricaror altor contractori, consultanti sau persoane Esri Romania sau care actioneaza in numele Esri, se asteapta conformarea cu obligatiile etice ale Esri. Urmatoarele standarde de conduita vor fi aplicate la toate nivelele organizationale. Oricare angajat care incalca, sau care nu raporteaza incalcarea acestor standarde, va fi subiectul unei actiuni disciplinare, actiune care poate insemna si concedierea. Actiunile care constituie comportament infractional, pot deasemenea sa fie motivul aplicarii amenzilor sau chiar a inchisorii.

Acest Cod suplimenteaza alte politici si proceduri Esri, inclusiv Manualul Angajatului Esri Romania si competentele de baza. Acest Cod nu inlocuieste politici si proceduri existente.

RAPORTAREA INCALCARILOR

Esri Romania isi incurajeaza angajatii sa furnizeze informatii care ar putea sa asiste si sa ajute Esri Romania in procesul de investigare si corectare a incalcarilor de ordin legal si etic care pot sa apara. De asemenea, Esri Romania detine o politica non-represalii sticta. Nu va fi tolerata nicio forma de represalii in cazul raportarilor facute cu buna credinta.

In cazul in care angajatii sunt constienti de o posibila incalcare a Codului sau a principiilor, politicilor, sau sunt constienti de incalcarea oricaror alte cerinte legale sau de reglementare, trebuie sa anunte superiorul (asta in cazul in care superiorul nu este implicat), Resursele Umane, Managementul Corporativ. Aceasta notificare poate fi facuta prin prezenta fizica, prin telefon, prin e-mail catre esri@esriro.ro. Toate raportarile sunt confidentiale si informatiile vor fi distribuite doar celor care trebuie sa le cunoasca. Esri Romania are obligatia de a investiga si, in anumite situatii, de a raporta situatia la cea mai apropiata autoritate oricand Esri Romania detine motive intemeiate sa creada ca a avut loc: 1) incalcarea unei legi penale care include frauda, conflicul de interese, mita, sau incalcari ale gratificatiei.

Daca raporteaza gestionarea gresita bruta, probleme de siguranta publica, abuz de autoritate, angajatii sunt protejati prin lege sub dispozitiile protectiei martorilor. Esri Romania nu poate sa concedieze, sa retrogradeze sau sa faca orice alta discriminare impotiva angajatului pentru realizarea acestor raportari

Responsabilitatea de a supraveghea si monitoriza conformitatea cu prezentul Cod a fost desemnata Departamentului de Resurse Umane al companiei Esri Romania. Acesta va face rapoarte periodice catre Managementul Esri Romania in ceea ce priveste implementarea si eficacitatea prezentului Cod.

PROTEJAREA INFORMATIILOR PRIVATE SI CONFIDENTIALE

In timpul angajarii in compania Esri, angajatii au acces la proprietatea intelectuala Esri Romania si la informatii confidentiale privind Esri, angajatii si clientii Esri. Toti angajatii trebuie sa protejeze de dezvaluire nepotrivita informatiile private si confidentiale ale Esri Romania si ale clientilor Esri. Angajatii Esri Romania nu trebuie sa accepte niciodata informatii confidentiale care provin din partea altor persoane sau companii, sa sa semneze contracte de confidentialitate in favoarea altcuiva, fara a avea o autorizatie interna corespunzatoare.

Angajatii Esri Romania sunt obligati sa coopereze cu Esri Romania pentru a obtine drepturile de proprietate intelectuala care sunt necesare pentru a proteja drepturile Esri Romania in livrabil.

Esri Romania solicita ca toate produsele software, datele, imaginile, sau oricare alte materiale detinute de terte parti instalate pe echipamente ca laptop si dispozitive mobile sa fie licentiate corespunzator. Pentru a asigura conformitatea tuturor angajatilor cu politicile privind drepturile de autor ale companiei Esri, toate obligatiile impuse de catre vanzatorul de produse software, date, imagini, sau alte materiale detinute de terte parti si conform legii trebuie sa fie respectate in orice moment.

GESTIONAREA CORECTA A INREGISTRARILOR FINANCIARE

Esri Romania se angajeaza sa gestioneze corect inregistrari financiare si in timp util. Procedurile de pastrare a inregistrarilor realizate de Esri Romania sunt esentiale pentru a ne asigura ca toate costurile sunt corect imputate si distribuite. Este foarte important si hotarator pentru Esri Romania ca toate datele financiare si ne-financiare sa fie precise, complete si valide sub toate aspectele posibile.

Cheltuielile cu calatoriile sau oricare alte costuri trebuie sa fie codificate in conturile de cheltuieli.

CONDUITA ANGAJATILOR

Esri Romania se angajeaza sa ofere un mod de lucru sigur si productiv care nu este afectat de nicio forma de hartuire sexuala sau orice alta hartuire ilegala, violenta, sau discriminare ilegala. Toti angajatii dar si cei care nu sunt angajati dar se afla intr-o relatie de afaceri cu Esri Romania trebuie sa se conformeze cu aceata politica. Mai departe, angajatii Esri Romania nu trebuie sa lucreze atunci cand sunt sub influenta alcoolului si/sau a drogurilor.

Esri Romania interzice utilizarea muncii involuntare sau fortate, inclusiv toate formele de munca a copiilor, trafic uman, si sclavie. Compania se angajeaza sa impiedice aceste practici in lantul de aprovizionare si productie si se asteapta ca furnizorii sa faca la fel.

CONFORMITATEA OPORTUNITATILOR DE ANGAJARE EGALA

Esri Romania respecta legile cu privire la Egalitatea Oportunitatilor de Angajare si nu face discriminari pe baza rasei, culorii, originii nationale, sexului, varstei, dizabilitatilor, credintei, religiei, orientarii sexuale, statut atunci cand vine vorba de tratament sau angajare. Esri Romania ofera o gazduire rezonabila pentru persoanele cu dizabilitati.

CONFLICTUL DE INTERESE

Esri Romania descurajeaza angajarea in oricare alte activitati care sunt, sau par a fi, in conflict de interese cu sarcinile angajatilor in cadrul Esri. Esri Romania se asteapta ca fiecare angajat sa evite circumstantele in care interesele personale sau familiare intra in conflict cu interesele Esri. Angajatii trebuie sa declare in scris celor de la Resurse Umane orice angajari ale rudelor sau ale asociatilor apropiati. Angajatii alesi sau numiti pentru functii publice, sau numiti in consilii de administratie ale organizatiilor asociate sau afiliate cu organizatiile concurente Esri, clienti Esri, furnizori Esri, sau partenerii Esri Romania trebuie sa dezvaluie aceste aspecte Departamentului de Resurse Umane.

ACORDAREA SI PRIMIREA CADOURILOR

Toate intelegerile cu clientii si cu potentialii clienti trebuie sa fie legale, corecte si transparente. Esri Romania nu tolereaza coruptia sau mita. Angajatii Esri Romania nu trebuie sa accepte sau sa solicite niciodata mita, plati necorespunzatoare, cadouri sau gratuitati de la sau la orice client sau furnizor Esri. Angajatii Esri Romania nu au voie sa ofere sau sa solicite cadouri, petreceri, mese, contributii politice, donatii caritabile, sau orice alte gratuitati, dar nu au voie nici sa accepte cadouri, petreceri, mese, sau orice alte gratuitati de la clineti, furnizori, reprezentanti de vanzari, sau parteneri de afaceri, in numele Esri, cu o valoare mai mare de 50 lei, valoare de piata, fara aprobarea Managementului. Angajatii Esri Romania nu trebuie sa ofere nimic de valoare functionarului public: 1) cu intentia de a influenta un act oficial; 2) pentru a influenta persoana oficiala cu scopul de a comite sau de a ajuta in actiunea de frauda; nici 3) pentru a induce functionarului sa actioneze incalcand indatoririle lui oficiale.

DECLARATII SI REPREZENTARI PRECISE

Oricand angajatii Esri Romania sunt solicitati pentru a face declaratii despre competitorii si produsele lor sau despre produsele si serviciile Esri, ei trebuie sa faca tot posibilul sa se asigure ca declaratiile sunt actuale si precise.

LEGILE CONTRA-INCREDERII

Esri Romania crede in concurenta loiala si deschisa si solicita aderarea la toate legile contra-incredere sau ale concurentei aplicabile din intreaga lume. Toti angajatii trebuie sa se conformeze acestor legi intotdeauna, trebuie sa se conformeze politicilor contra-incredere si politicilor competitiei Esri, inclusiv oricarei politici regionale care se aplica afacerilor particulare. Angajatii nu trebuie sa caute informatii despre proprietate concurenta fie direct, sau din alte surse, care au rezultat dintr-o incalcare a confidentialitatii sau a unui interval de integritate. Relatiile de afaceri cu clientii, furnizorii, si competitorii Esri Romania trebuie sa se conformeze cu toate legile aplicabile

Ca o regula generala, acordul si/sau acordurile incheiate intre competitori in ceea ce priveste (printre alte lucruri) preturile, conditiile de tranzactionare, vanzarile estimate ale unui serviciu sau produs specific, veniturile sau cheltuielile, programele de productie, stocurile sau pietele de desfacere incalca legile anti-incredere. Aceste instructiuni se aplica deasemenea si contactelor informale cu competitorii, incluzand acele targuri sau intalniri ale organizatiilor profesionale.

CONTROLUL EXPORTULUI

Esri Romania se angajeaza sa promoveze afacerea respectand in acelasi timp toate legile aplicabile legate de controlul exportului si regulile care ghideaza transferul, exportul, vanzarea, sau lansarea oricarui produs inclusiv produse hardware, software, date, sau tehnologii din Romania. Orice intrebari suplimentare legate de controlul exportului pot fi adresate catre Departamentul de Servicii Legale si Contracte Esri Romania pentru clarificari.