Secondary Navigation Error: Select 'Parent Topic' in the main page for the Secondary Navigation to work properly. ArcGIS Data Interoperability - Spatial ETL
 

Conversia datelor spatiale


Spatial ETL

Datele spatiale pot fi localizate intr-o varietate de formate, scheme si sisteme distribuite. Functionalitatile spatiale extract, transform si load (ETL) permit organizatiilor sa rezolve problemele de interoperabilitate prin furnizarea de date spatiale exacte si bine definite pentru utilizatori in functie de necesitatile acestora.

ETL va permite sa

  • Extrageti date spatiale dintr-un sistem sursa.
  • Transformati datele in formatul si modelul de date cerut de sistemul dorit.
  • Incarcati datele intr-un sistem specific.

Spatial ETL presupune extragerea, transformarea si incarcarea datelor spatiale. Spatial ETL se refera adeseori la conversii de date si interpretarea semantica a acestora. O transformare a datelor va permite sa controlati fluxul de date prin cartografierea geometriei si atributelor specifice datelor sursa in geometria si atributele specifice datelor destinatie. Acest proces poate sa includa modificari la nivel de sistem de coordonate, tipuri de elemente spatiale sau schema atributelor. Acesta pastreaza integritatea datelor si in acelasi timp le face accesibile utilizatorului final.

Aplicatia Workbench pentru conversia datelor

Aplicatia Safe Software, FME Workbench este inclusa in extensia ArcGIS Data Interoperability. Aceasta dispune de un mediu de vizualizare a unor diagrame ce include mai mult de 240 de transformatori [PDF] ce va permit transformarea atat a informatiilor de natura geografica cat si a atributelor. Veti putea utiliza aplicatia Workbench in doua moduri:

  1. Pentru crearea de formate personalizate pentru transformarea datelor on-the-fly.
  2. Pentru crearea de instrumente personalizate pentru transformarea datelor in timp ce creati noi surse de date.

Crearea formatelor personalizate

Puteti crea noi formate personalizate pornind de la formatele de baza suportate aplicand instrumente de transformare care sa prelucreze informatia de natura geometrica si atributele stocate in fisiere. Veti putea utiliza o singura sursa de date ca date de intrare sau combina formate de date multiple. Aceasta transformare a datelor se realizeaza instantaneu (on-the-fly), permitand integrarea datelor fara conversia lor in prealabil.

Crearea instrumentelor ETL

Puteti crea instrumente personalizate pentru extragerea, transformarea si incarcarea datelor spatiale (ETL Spatial), utilizand aceeasi aplicatie Workbench si un set complet de instrumente de transformare. Aceste instrumente va permit integrarea unor modele de date complexe restructurate in cadrul mediului de geoprocesare.

Utilizati aceste instrumente pentru realizarea unei interpretari semantice in prelucrarea datelor proprii pe parcursul conversiei din formate sursa in formate destinatie. Este similar cu definirea unui format personalizat; pe de alta parte, se poate specifica si un set de date de iesire. Puteti utiliza aceste instrumente in cazul in care doriti sa rafinati interpretarea datelor proprii. Instrumentele permit redefiniri ale schemei si confera utilizatorului control total asupra proceselor de interpretare si transformare a datelor spatiale.