Analiza distantei

ArcGIS Spatial Analyst va ofera cateva instrumente de cartografiere a distantei pentru masurarea distantei euclidiene si a distantei masurate in functie de alti factori precum panta, infrastuctura si modul de utilizare al terenului.

Calcularea costului total al unei calatorii, sau cartografierea distantei permit utilizatorului obtinerea unor date aditionale importante in procesul decisional. De exemplu, costul total al unei calatorii poate fi calculat luand in considerare obstacolele intalnite pe parcurs. Costurile traseului pot fi atribuite pentru a restriction deplasarea.

Distanta euclidiana si distanta careia i se atribuie un cost reprezinta doua metode principale de realizare a analizei distantiei in ArcGIS Spatial Analyst. Functiile corespunzatoare distantei euclidiene masoara distanta cea mai scurta de la fiecare celula pana la cea mai apropiata sursa. In felul acesta veti determina pe langa alocare si distanta, respectiv directia pana la cea mai apropiata sursa.

Functiile de evaluare a costului unei distante modifica distanta euclidiana prin adaugarea unei variabile de tip cost asociata deplasarii intre oricare doua celule date. De exemplu, ar putea fi mai scurta distanta catre destinatie prin catararea pe un munte, dar ar fi parcursa mai rapid daca s-ar ocoli acel munte. Functia de alocare a costului identifica celula sursa pentru care se obtine un cost minim bazandu-se pe costul cumulat al deplasarii. Functia de evaluare a costului directiei realizeaza o harta a traseelor identificand traseul ce trebuie urmat de la orice celula pana la cea mai apropiata sursa.

Utilizand functiile de evaluare a costului unei distante puteti crea date raster, reprezentand distanta si directia si puteti de asemenea calcula costul minim sau traseul cel mai scurt de la sursa la destinatie.