Interpolarea suprafetelor

Vizitarea fiecarei locatii dintr-o zona de studiu pentru realizarea unor masuratori pentru atitudine, magnitudine, sau concentratia unui fenomen implica de cele mai multe ori pe langa dificultate si costuri ridicate. In schimb, puteti masura un fenomen in anumite locatii alese strategic si puteti crea apoi o suprafata continua prin prezicerea unor valori pentru celalalte locatii. Punctele de intrare pot fi alese astfel incat sa fie spatiate aleator sau regulat sau pe baza unor scheme model.

ArcGIS Spatial Analyst permite utilizarea metodelor de interpolare: Inverse Distance Weighted (IDW), Kriging si Spline, metodelor Polynomial Trend si Natural Neighbor pentru estimarea distributiei altitudinii, precipitatiilor, temperaturii, dispesiei chimice si a altor fenomene continue.

ArcGIS Spatial Analyst permite de asemnea, crearea unor suprafete non-traditionale folosind diverse functii. Aceasta capacitate presupune producerea unor suprafete de densitate pentru a afisa densitatea unor obiecte precum numarul de indivizi pe kilometru patrat, suprafete bazate pe distante pentru a afisa distanta intre diferite obiecte precum punctele de vanzare si multe alte tipuri de suprafete. Folosind suprafetele derivate utilizatorii vor putea afisa direct aceste date, precum altitudinea unei suprafete sau suprafete pentru care se folosesc coduri de culori in functie de densitate pentru analiza infractiunilor.

Metoda IDW (Inverse Distance Weighted) si metoda spline se refera la metode de interpolare deterministice deoarece ale asocieaza valori unei locatii bazandu-se pe valorile masurate ale impreujmuirilor. O alta clasa de metode de interpolare cuprinde metodele geostatistice precum kriging, care se bazeaza pe modele statistice ce include autocorelarea si relatiile statistice dintre mai multe puncte masurate. Aceste tehnici geostatistice nu numai ca au capabilitatea de a realiza predictii pentru o suprafata dar ofera de asemnea, o masura a gradului de acuratete al predictiei.