Intrebari frecvente

Arata/Ascunde toate raspunsurile

 

Cine poate beneficia de ArcGIS Geostatistical Analyst?
Orice organizatie sau persoana ce are nevoie sa exploreze date din punct de vedere statistic si sa creeze suprafete dintr-un numar de variabile va beneficia de acest packet de software statistic. Unele dintre domeniile variate care folosesc ArcGIS Geostatistical Analyst includ agricultura, geologia, meteorologia, hidrologia, arhelologia, silvicultura, oceanografia, sanatatea si studiile de mediu.
Cu ce este diferit ArcGIS Geostatistical Analyst fata de ArcGIS Spatial Analyst?
ArcGIS Geostatistical Analyst complementeaza Spatial Analyst. Majoritatea metodelor de interpolare din Spatial Analyst sunt reprezentate si in ArcGIS Geostatistical Analyst, dar ,in Geostatistical Analyst, sunt mult mai multe modele si instrumente statistice, si toti parametrii pot fi manipulati pentru a deriva suprafetele optime. In plus, Geostatistical Analyst ofera instrumente de analiza exploratorie a datelor spatiale ce nu existe in Spatial Analyst, cum ar fi un wizard interactiv care simplifica procesul de interpolare si ofera utilizatorilor previzualizari ale suprafetelor inainte ca ei sa le aplice. Spatial Analyst are multe functii si in alte arii, cum ar fi algebra hartii, operatori combinatinali si conversia de date.

ArcGIS Geostatistical Analyst extinde numarul de motode de interpolare deterministe si geostatistice si ofera multe optiuni aditionale. In special, Geostatistical Analyst ofera o varietate de suprafete rezultate diferite cum ar fi cele de predictie, probabilitate, quantile si erorile predictiei. Suprafetele pot fi afisate sub forma de griduri, contururi, conturiri umplute, hillshade sau orice combinatie ale acestora. Aceste suprafete pot fi exportate in formate raster si shapefile pentru a lucra impreuna cu alte extensii, cum ar fi ArcGIS Spatial Analyst. ArcGIS Geostatistical Analyst include de asemenea un set de instrumente de explorare a datelor spatiale pentru a vedea distributia datelor, a identifica outlieri locali sau globali, a observa trenduri globale si pentru a intelege dependenta spatiala a datelor.
Exista instruiri?
Da. Esri ofera tutoriale, instruire si alte forme de suport tehnic.
Ce fel de date pot folosi cu ArcGIS Geostatistical Analyst?
date pot fi distribuite spatial ca puncte aleatori, ca griduri regulate sau ca centroide de poligoane. Exemple: temperatura masurata la statiile de monitorizare, modele de elevatie (DEM) si rate de cancer per unitate teritoriala.
Ce inseamna analiza exploratorie a datelor spatiale?
Analiza exploratorie a datelor spatiale reprezinta un set de unelte grafice pentru a determina trasaturile statistice ale datelor si care metoda de interpolare este cea mai adevata pentru date. Cu ajutorul ei, poti expora distributia datelor, vedea outlieri globali si locali, observa trenduri globale, examina autocorelarea spatiala si intelege corelarea dintre seturi de date multiple. Aceste vizualizari ale analizelor exploratorii ale datelor sunt interactive cu ArcMap. Datele selectate cu aceste instrumente vor fi selectate de asemenea in ArcMap si in toate celelalte instrumente exploratorii.
Ce inseamna metode de interpolare?
Metodele de interpolare deriva suprafete din mostre de masuratori pentru a prezice valorile pentru fiecare locatie din aria respectiva. ArcGIS Geostatistical Analyst ofera doua grupuri de metode de interpolare: deterministe si geostatistice. Toate metodele se bazeaza pe similaritatea punctelor de masuratori adiacente pentru a crea suprafete. Metodele deterministe folosesc functii matematice predefinite pentru interpolare. Metodele geostatistice se bazeaza pe trasaturile statistice ale datelor. Modelele geostatistice evalueaza de asemenea incertitudinea predictiilor.
ArcGIS Geostatistical Analyst poate detecta erori in datele mele?
Da. Una din tinele analizei exploratorie a datelor spatiale este de a gasi valori neobisnuit de mici sau mari (outlier), ceea ce pot fi erori sau cele mai interesante date din interg setul de date. Semivariograma/Norul de Covarianta si Harta Voronoi sunt foarte folositoare in gasirea datelor neobisnuite.
Cate masuratori ar trebui sa am pentru a crea o suprafata optima?
ArcGIS Geostatistical Analyst va functiona si cu 10 masuratori. Insa, cu cat aveti mai multe masuratori, cu atat predictiile vor fi mai bune. Datele cu o slaba corelare spatiala necesita de obicei mai multe masuratori decat datele cu o corelare spatiala puternica. Pentru kriging, softwareul are nevoie de minim 10 puncte pentru a crea o suprafata.
Selectarea datelor influenteaza predictia?
Da. Wizardul Geostatistic va folosi doar obiectele spatiale selectate din datele de intrare pentru a crea o noua suprafata.
Am nevoie de software aditional pentru a estima parametrii optimi pentru modelele de predictie implementate in ArcGIS Geostatistical Analyst?
Nu, ArcGIS Geostatistical Analyst ofera instrumentele necesare pentru exporarea datelor si analiza variografica. Multe instrumente analitice sunt incluse pentru a crea suprafete exacte cum ar fi: detrending, declustering, verificarea normalitatii bivariate, transformari de date, crosvalidare, validare si compararea modelelor.
Cum stiu ce tip de interpolare sa folosesc?
Pentru a determina cea mai buna tehnica de interpolare, foloseste instrumentele de analiza exploratorie a datelor spatiale. De exemplu, bazat pe rezultatele analizei de trend, poti sa vrei sa folosesti metoda determinista de interpolare: polinom local, pentru a inlatura variatii la scara mare din setul de date inainte de a folosi una din modelele kriging.

Ca rezultat, tehnicile de interpolare deterministe (inverse distance weighted, radial basis function si polinom local) nu ar trebui sa fie folosite pentru luare a deciziilor, deoarece ele nu ofera informatii referitoare la cat de bune sunt predictiile. Tehnicile de interpolare geostatistice (ex: kriging) pot fi alese bazandu-te pe rezultatul analizei exploratorie a datelor spatiale si a diagnosticelor (crosvalidate si validate).
ArcGIS Geostatistical Analyst poate interpola pe blocuri?
Da. Interpolarea pe blocuri este valabila pentru toate metodele de interpolare si rezultatele interpolarii in bloc poate fi salvat ca raster.
ArcGIS Geostatistical Analyst suporta bariere?
Da. Versiunea actuala a ArcGIS Geostatistical Analyst suporta bariere.

Incearca gratis ArcGIS Geostatistical Analyst timp de 21 de zile.

Trial →