Istoria GIS-ului


În ultimele cinci decenii, GIS-ul a evoluat de la un concept la o știință. Evoluția fenomenală a GIS-ului de la un instrument elementar la o platformă modernă și puternică pentru înțelegerea și planificarea lumii noastre este marcată de mai multe repere cheie. 

1960
1960

Istoria Incipientă a GIS-ului

Domeniul sistemelor informatice geografice (GIS) a început în anii 1960, când au apărut calculatoarele și conceptele timpurii ale geografiei cantitative și computaționale. Activitatea timpurie a GIS a inclus cercetări importante realizate de comunitatea academică. Mai târziu, Centrul Național de Informare și Analiză Geografică, condus de Michael Goodchild, a formalizat cercetările pe teme cheie ale științelor geografice informatice, cum ar fi analiza spațială și vizualizarea. Aceste eforturi au alimentat o revoluție cantitativă în lumea științelor geografice și au pus bazele GIS-ului.

1963
1963

Primul GIS

Activitatea de pionierat a lui Roger Tomlinson de inițiere, planificare și dezvoltare a Sistemului de Informații Geografice din Canada a avut ca rezultat primul GIS computerizat din lume, în 1963. Guvernul canadian l-a însărcinat pe Tomlinson să creeze un inventar gestionabil al resurselor naturale ale Canadei. El a imaginat folosirea calculatoarelor pentru a îmbina datele de resurse naturale din toate provinciile. Tomlinson a creat designul computerelor automate pentru stocarea și procesarea unor cantități mari de date, ceea ce a permis Canadei să-și înceapă programul național de gestionare a utilizării terenurilor. De asemenea, el a dat numele GIS.

1965
1965

Laboratorul Harvard

În timpul petrecut la Universitatea Northwestern în 1964, Howard Fisher a creat unul dintre primele programe software de cartografiere, cunoscut sub numele de SYMAP. În 1965, a înființat Laboratorul de Grafică Harvard. În timp ce unele dintre primele programe de elaborare a hărților pe calculator au fost create și perfecționate în laborator, acesta a devenit, de asemenea, un centru de cercetare pentru analiza spațială și vizualizare. Multe dintre primele concepte pentru GIS și aplicațiile sale au fost concepute in laborator de o echipă talentată de geografi, planificatori, oameni din știința și alții din mai multe domenii.

1969
1969

Este fondat Esri

În 1969, Jack Dangermond - membru al laboratorului Harvard - și soția sa, Laura, au înființat Environmental Systems Research Institute, Inc. (Esri). Firma de consultanță a aplicat cartografierea computerizată și analiza spațială pentru a ajuta planificatorii și managerii resurselor să ia decizii informate. Activitatea timpurie a companiei a demonstrat valoarea GIS pentru rezolvarea problemelor. Esri a continuat să dezvolte multe dintre metodele de cartografiere și de analiză spațială GIS aflate în uz și astazi. Aceste rezultate au generat un interes mai larg pentru instrumentele software și fluxurile de lucru ale companiei, care sunt acum standard pentru GIS.

1981
1981

GIS-ul este Comercializat

Pe masură ce calculul a devenit mai puternic, Esri și-a îmbunătățit instrumentele software. Lucrul pe proiecte ce rezolvă problemele din lumea reală a determinat compania să inoveze și să dezvolte instrumente și abordări robuste GIS care ar putea fi utilizate pe scară largă. Activitatea lui Esri a câștigat recunoașterea de către comunitatea academică ca o nouă modalitate de a face analize și planificări spațiale. În ceea ce privește necesitatea de a analiza mai eficient un număr tot mai mare de proiecte, Esri a dezvoltat ARC / INFO - primul produs comercial GIS. Tehnologia a fost lansată în 1981 și a început evoluția Esri într-o companie de software.

GIS-ul astăzi

GIS-ul oferă oamenilor abilitatea de a crea propriile straturi de hărți digitale pentru a-i ajuta să rezolve probleme reale ale lumii. GIS-ul a evoluat într-un mijloc de partajare a datelor și de colaborare, insipirând o viziune care acum devine rapid o realitate - o bază de date GIS a lumii continuă, suprapusă și interoperabilă, despre toate subiectele. Astăzi, sute de mii de organizații își partajează munca și realizează bilioane de hărți în fiecare zi, pentru a spune povești și pentru a dezvălui modele, trenduri și relații despre tot ce ne înconjoară.
quotemark

GIS is about uncovering meaning and insights from within data. It is rapidly evolving and providing a whole new framework and process for understanding.

Jack Dangermond
CEO, Esri

Viitorul GIS-ului

Având în vedere trecerea lui în Web, trecerea la cloud computing, și integrarea lui cu informații în timp real prin Internet of Things, GIS-ul a devenit o platformă relevantă pentru aproape orice persoană - un sistem nervos al Planetei. Cum lumea în care trăim înfruntă probleme de la extinderea populației, pierderea naturii și poluarea, GIS-ul va juca un rol extrem de important în modul în care vom înțelege și vom aborda aceste probleme și va oferi un mijloc de comunicare a soluțiilor utilizând limbajul comun de cartografiere.

Prezentarea GIS-ului

Hărțile GIS fac mai mult decât să afișeze și să analizeze date-deasemenea spun povești puternice. Descoperă hărți interactive și vizualizări create cu platforma GIS care informează, antrenează și inspiră.