Caracteristici

Esri Geoportal Server ofera posibilitatea crearii unui geoportal unde producatorii de date geospatiale pot sa isi inregistreze produsele iar utilizatorii pot sa le descopere si sa le consume. Geportalul nu dubleaza resursele ci doar ofera posibilitatea salvarii metadatelor resurselor si a informatiilor referitoare la regurile de acces si utilizare a acestora.

Inventarierea datelor

Geoportalul inventariaza toate metadatele resurselor geospatiale publicate si pune la dispozitie un serviciu de tip "geoportal catalog service", corespunzator standardelor organizatiei Open Geospatial Consortium (CS-W 2.0.2).

Administrare geoportal

Geoportal-urile va ajuta la mentinerea calitatii si disponibilitatii resurselor inregistrate. Acest lucru este posibil prin oferirea unor instrumente de evaluare a inregistrarilor noi, de control asupra metadatelor si resurselor si de integrare a geoportalului cu alte sisteme din cadrul institutiei.

Integrare Simpla

Geoportalul suporta: REST, GeoRSS, KML, SOAP si ATOM pentru a simplifica integrarea cu alte aplicatii web externe.

Flexibilitate a securitatii

Geoportalul ofera autentificare simpla sau autentificare pe utilizator, cu ajutorul "Lightweight Directory Access Protocol (LDAP)" pentru acces si securitate. Autentificarea prin LDAP permite sa stabiliti acces la nivel de inregistrare pentru metadate, iar accesul poate fi stabilit pentru mai multe niveluri: nelimitat, protejat pentru public si protejat.

Server-side Synchronization

Geoportalul poate monitoriza si sincroniza automat la un anumit intreval de timp, resursele inregistrate.

Publicare de date

Producatorii de date pot sa isi inregistreze resursele in geoportal prin publicarea metadatelor resurselor geospatiale; resursele suportate contin seturi de date spatiale, modele de analiza, instrumente si servicii web. Geoportalul contine instrumente simple pentru generarea si inregistrarea metadatelor. Producatorii de date au posibilitatea de a crea metadatele separat si de a le importa in geoportal sau de a le genera automat folosind instrumentele puse la dispozitie de geoportal.

Suport pentru cele mai utilizate Profile de Metadate

Esri Geoportal Server suporta cele mai uzuale Profile de Metadate, inclusiv

  • Federal Geographic Data Committee (FGDC)
  • International Organization for Standardization (ISO) inclusiv suport pentru profilele North American si Infrastructure for Spatial Information in Europe (INSPIRE)
  • Dublin Core
Publicare directa din ArcCatalog

ArcCatalog pune la dispozitie instrumente speciale pentru publicarea de resurse geospatiale direct in Geoportal, simplificand foarte mult fluxul de lucru.

Serviciul Discovery

Geoportalul ofera o interfata prietenoasa pentru cautarea, accesarea resurselor publicate si utilizarea lor in proiecte independente. Pot sa utilizeze cu incredere, existand garantia ca folosesc cele mai actuale seturi de date.

Cautare simpla si eficienta

Cautare dupa cuvinte cheie si locatie; identificare inteligenta—imbunatatita de serviciul de ontologie—si ordonare inteligenta pentru a asigura cele mai bune rezultate posibile.

Cautare federativa

Cautare utilizand mai multi furnizorii de servicii de cautare, incluzand sistemele standard XS-W, Web 2.0 (OpenSearch), sisteme de gestionare a continutului (CMS), si sisteme de gesionare a documentelor (DMS).

Previzualizare a resurselor

Resursele pot fi previzualizate prin intermediul unei aplicatii de previzualizare sau se poate crea o aplicatie proprie pentru vizualizare.

Acces simplificat la serviciile Web

Geoportalul ofera acces direct la serviciile web "live" pentru previzualizare si utilizare in harti sau proiecte.

Descarcare de date intr-un mod eficient

Instrumentul "Clip-Ship-Zip" ofera posibilitatea utilizatorului sa selecteze pe harta zona de interes si in baza ei extrage setul de date, il arhiveaza si il transmite prin e-mail.

Cautare directa din aplicatiile ArcGIS

Pentru aplicatiile ArcGIS (ArcMap si ArcGIS Explorer) exista clienti CS-W care permit cautare, acces si utilizare a datelor sau serviciilor geospatiale inregistrate in geoportal.