Intrebari frecvente

Afisati / Ascundeti toate raspunsurile

Geoportal Server

Este nevoie de ArcGIS for Server pentru a utiliza Esri Geoportal Server?

Nu. Esri Geoportal Server este o aplicatie de sine statatoare si nu necesita ArcGIS for Server pentru a fi utilizata. Consuma o serie de servicii web care pot fi puse la dispozitie prin ArcGIS Online, un server ArcGIS, servicii WMS sau o harta de fundal OpenStreetMap.

Este compatibil Esri Geoportal Server cu ultima versiune ArcGIS?

Esri Geoportal Server ruleaza independent de celelalte produse software Esri. Va rugam sa ne contactati la adresa esri@esriro.ro daca aveti mai multe intrebari cu privire la compatibilitatea dintre geoportal si implementarile ArcGIS.

Care este mecanismul sau procedura pentru publicarea de continut?

Metadata este combustibilul care alimentarea si propulseaza un geoportal. Prin publicarea metadatelor resurselor geospatiale, continutul devine disponibil prin intermediul geoportalului. Daca resursele nu au metadate, Geoportal Server pune la dispozitie instrumente necesare pentru crearea si inregistrarea metadatelor.

Pentru metadatele existenta, Geoportal Server ofera mai multe optiuni pentru publicare de continut:

  • Incarcati individual documentele de metadate utilizand interfata Web.
  • Expune metadatele prin intermediul unui serviciu Esri de metadate, ca folder accesibil prin web, open Archive Initiative service, catalog CS-W pentru sincronizare sau THREDDS Data Server.
  • Copiaza si lipeste endpoint-ul resursei web, precum serviciile OGC, REST URLs, OpenSearch description XML sau metadata XML URL, pentru sincronizare server-side cu geoportalul.
  • Utilizarea clientului de publicare a metadatelor direct din ArcCatalog.

Pentru mai multe detalii despre aceste optiuni, puteti accesa pagina de publicare resurse.

Este serviciul de catalog disponibil prin intermediul unui serviciu web?

Esri Geoportal Server expune serviciul de catalog ca serviciu CSW si OpenSearch endpoint. Deasemenea, serviciul de catalog este disponibil prin intermediul Geoportal REST API, care ofera raspuns GeoRSS, KML, HTML sau JSON. Vizualizati pagina Geoportal Server as a Broker pentru mai multe informatii despre protocoalele suportate de Esri Geoportal Server.

Open Source

De ce Esri a decis ca Geoportal Server sa fie un produs Open Source?

De la inceput, clientii au putut accesa codul sursa al geoportalului pentru a crea aplicatii personalizate care sa corespunda cat mai bine necesitatiilor organizatiilor din care faceau parte. Decizia de a lansa Geoportal Server ca produs Open Source a fost o evolutie naturala.

Beneficiile unui Geoportal Server open source includ

  • Integrare imbunatatita—Geoportal Server este foarte flexibil in configurare si integrare cu sisteme de autentificare, profile de metadate, indexare, localizare, dezvoltare de sabloane si multe altele. Accesarea codului sursa faciliteaza integrarea geoportalului cu alte sisteme, precum CMS, aplicatii de vizualizare de harti, programe desktop etc.
  • Colaborare imbunatatita—prin accesul la codul sursa este mai facila integrarea cu alte aplicatii de tip geoportal si in mod special cu cele transfrontaliere.
  • Indeplineste cerintele guvernamentale si ale organizatiei—exista o tendinta puternica de utilizare a produselor open source. Guverne si organizatii lanseaza reglementari unde produsele open source sunt preferate sau impuse. Prin lansarea produslui sub licenta Apache 2.0, este mult mai usor sa fii conform acestor cerinte.
Pot personaliza si redistribui Esri Geoportal Server?

Da! Esri Geoportal Server este disponibil sub licenta Apache 2.0. Puteti modifica si redistribui Esri Geoportal Server sub licenta Apache 2.0 sau orice alta licenta, cu exceptia GPL si alte cateva licente.

Va rugam sa vizitati pagina http://www.apache.org/licenses/LICENSE-2.0.html pentru detalii complete despre conditiile de licentiere pentru Apache 2.0.

Pot contribui la codul sursa si la documentatia pentru Esri Geoportal Server?

Da! Esri foloseste GitHub ca centru pentru comunitatea Esri Geoportal Server. Aici sunt disponibile aplicatia generala, codul sursa si documentatia. Se poate comunica cu alti utilizatori de Geoportal Server si dezvoltatori prin intermediul forumurilor si puteti gasi imbunatatiri ale codului sursa sau puteti lucra impreuna pentru rezolvara unor probleme. Va indemnam sa va inscrieti si sa contribuiti cu experienta fiecaruia pentru imbunatatirea acestui produs.

CSW Clients for ArcGIS

Ce resurse geospatiale pot sa caut si sa vizualizez?

Se pot cauta resurse de orice tip. Ce se poate face cu resursele identificate, depinde de tipul fiecareia. De exemplu, un serviciu WMS poate vi adaugat in ArcMap, dar un fisier zip cu date geospatiale trebuie sa fie initial descarcat si dezarhivat.

La ce servicii de catalog ma pot conecta?

Cu ajutorul clientiilor CSW pentru ArcGIS for Desktop sau pentru ArcGIS Explorer, va puteti conecta la un serviciu de catalog care respecta standardele Open Geospatial Consortium, Inc. (OGC), CORE si ebRIM Application Profiles pentru specificatiile OGC CS-W 2.0.1. si 2.0.2.

Cum ma pot conecta la un serviciu de catalog care implementeaza o versiune diferita sau o aplicatie diferita de OGC CSW?

Clientii CSW pentru ArcGIS sunt dezvoltati sa suporte si alte versiuni decat CSW. Pentru instructiuni cum sa utilizati si alte profile trebuie sa accesati pagina crearea si adaugarea unui profil nou. Daca aveti un serviciu de catalog care nu este suportat puteti trimite email cu url-ul GetCapabilities la portal@esri.com.

Am instalat clientii CSW pentru ArcGIS for Desktop si ArcGIS Explorer. Trebuie sa imi configurez serviciul de catalog?

Nu. Daca aveti ambele componente instalate atunci acestea vor partaja serviciile de catalog pe care le-ati configurat

Publish Client

Cum functioneaza clientul pentru publicare?

Clientul pentru publicare incearca sa publice orice document cu extensia .xml in geoportalul specificat. Geoportalul utilizeaza reguli de validare pentru a determina daca documentul va fi publicat sau nu. Metadata este validata in baza regulilor de validare a metadatelor stabilite in geoportal.

Cum pot sa vad rezultatele sesiunii de publicare?

Puteti vizualiza rezultatele sesiunii de publicare in doua moduri:

  • In fisierul log publishMetadata.log.
  • Vizualizati continutul tab-ului Administration din Geoportal.

Puteti de asemenea sa cautati metadate dupa metoda de publicare. Daca folositi ArcGIS 9.3.x a clientului de publicare, atunci cautarea poate fi efectuata dupa criteriul modului de publicare Batch. Daca folositi clientul de publicare pentru ArcGIS 10.x, atunci cautarea poate fi efectuata dupa criteriul upload. Inregistrarile care au fost validate, pot fi vizualizate in tabel, cu statusul Posted si metoda Batch sau Upload.

Pot folosi clientul de publicare pentru ArcGIS 9.3.x pentru a publica in versiunea 10.x si invers?

Da, clientii de publicare sunt compatibili, dar este necesar sa folositi aceeasi versiune pentru clientul de publicare si ArcGIS for Desktop.