Initiere

Vizionati aceste doua videouri scurte pentru a intelege cum puteti crea primele dumneavoastra modele 3D de orase inteligente.

Partea 1: Descarcare, configurare si creare

Partea 2: Navigare, editare si partajare

Videouri


Daune in centrul orasului

Videoul prezinta un scenariu din centrul unui oras european, afectat de o serie de daune de intensitate diferita ale retelei stradale si ale modelului de cladiri.

Orasul medieval

Este prezentat un oras european medieval, situat intr-o regiune deluroasa, avand o retea densa de stradute ce traverseaza cadrul idilic.

Paris

Videoul prezinta un oras construit in stil parizian, cu doua nivele de detalii dispuse in jurul unui logo ce se intinde pe intreaga suprafata a orasului.

Orasul altfel

Sunt prezentate doua instante diferite ale reprezentarii unui oras, in care sunt aplicate o serie de reguli cladirilor care au fost pre-modelate .

Pompeii

Videoul va permite sa descoperiti orasul antic Pompeii. Puteti genera, explora si edita vechiul oras.

Venetia

Videoul prezinta generarea eficienta a unui model de oras bazat numai de reteaua stradala.

Turnurile gemene Petronas

Reconstructia parametrica a Turnurilor gemene Petronas din Malaezia, cu luarea in calcul a obstacolelor recrusive, a rotatiilor si a nivelului de detaliu.

Viitorul oras New York

Puteti genera, explora si edita modul in care va arata orasul New York in 2259.

Strazi moderne

Sunt prezentate exemple despre cum puteti genera geometrii detaliate ale strazilor doar prin modelare parametrica.Intrebari frecvente


Aratati/Ascundeti toate raspunsurile

General

Ce este Esri CityEngine?

City Engine este o aplicatie desktop de sine statatoare, care poate fi folosita in proiectarea, planificarea si modelarea 3D a zonelor urbane. Versiunea actuala este integrata cu celelalte componente ale sistemului ArcGIS in ce priveste transferul de date, acest aspect urmand a fi optimizat in versiunile urmatoare.

CityEngine permite utilizatorilor GIS, CAD si 3D sa:

 • Genereze rapid orase 3D din date GIS 2D existente.
 • Sa rezlizeze design conceptual 3D, pe baza dateor GIS si a normelor procedurale.
 • Sa modeleze intr-un mod eficient zone urbane in 3D, pentru simulare si animatie.

CityEngine ofera de asemenea capabilitati avansate pentru exportul direct al modelelor urbane 3D catre alte instrumente, ca package-urile data management/analysis (precum ArcGIS), software-urile de editare 3D (precum Maya sau 3ds Max), instrumente de geo-vizualizare (precum ArcGlobe sau GoogleEarth), motoare de jocuri (precum Unity sau Unreal), solutii high-end rendering (precum RederMan) sau servicii cloud la cheie (precum RealityServer).

Ce este nou in CityEngine?

CityEngine vine cu o serie noua de functionalitati puternic dezvoltate:

 • Suport complet pentru File Geodatabase, inclusiv importul si exportul texturilor multupatches
 • Editare intuitiva a modelelor 3D multipatch—nou, instrumente de editare usor de utilizat pentru creionarea rapida si texturarea modelelor 3D (de exemplu, multipatch).
 • Partajarea web pe ArcGIS Online a animatiilor 3D create in CityEngine—/Publicarea animatiilor 3D direct pe web pentru partajarea cu factorii de decizie sau cu publicul larg a modelelor 3D, a rezultatelor analizelor sau a propunerilor de design. Fiind bazat pe tehnologia WebGL, cele mai multe browsere nu mai necesita plugin.
 • Vizualizarea in 3D a reglementarilor cu privire la zonificare urbana—Reglementarile de zonificare sunt descrieri textuale (pentru fiecare oras) a volumelor de cladiri acceptate, a modului de utilizare si a densitatii. Ele reprezinta instrumentul principal in definirea modului de organizare a unui oras, si stabilesc totodata directiile de crestere si de dezvoltare. Totusi, de cele mai multe ori acestea sunt greu de inteles de catre publicul larg sau de alte parti interesate. CityEngine va permite sa specificati, vizualizati, analizati si in acelasi timp sa stocati reglementarile de zonificare in 3D.
 • Fatade in perspectiva prin decuparea imaginilor—instrument intuitiv si eficient pentru crearea de texturi de fatade pornind de la imagini de fatade preluate de la nivelul solului; corectie de perspectiva si selectie zonala sunt realizate intr-un singur pas.
 • Street Sketching si Network Analysis Sketching au fost imbunatatite semnificativ cu noile instrumente de editare. O data ce reteaua stradala a fost creata, reteaua poate fi analizata prin calculul integrarii globale, integrarii locale si in-between centrality. Pentru fiecare strada aceste trei valori sunt calculate si stocate ca atribute obiect.
 • Exemple si reguli noi pe Comunitatea CityEngine:
  • Vizualizarea reglementarilor de zonificare in 3D
  • Cladiri esantion 3D care pot fi importate in ArcGIS pentru a efectua analize, cum ar fi vizibilitatea intre cladiri si expunerea la soare
  • Exemplul orasului din desert care arata un proiect urban din Orientul Mijlociu, ce are la baza date GIS reale
 • Licentiere Esri
Cine poate utiliza Esri CityEngine?

CityEngine este utilizat de catre profesionisti in urmatoarele industrii:

 • Planificare urbana, design si dezvoltare urbana (vizualizare arhitecturala)
 • Divertisment (filme, reclame, jocuri)
 • Simulari, raspunsuri la situatii de urgenta si aparare
 • Mediul academic
Ce este modelarea procedurala?

Modelarea procedurala presupune ca geometriile si texturile 3D sunt create utilizand reguli (proceduri) in loc ca acestea sa fie modelate manual.

O singura regula procedurala poate fi utilizata pentru a genera mai multe modele 3D. De exemplu, o regula poate utiliza informatiile atributare ale unui obiect stocat intr-o baza de date GIS—precum numarul de etaje, tipul de acoperis, materialul de constructie etc—pentru a genera o serie de modele 3D care reprezinta cu acuratete proprietatile fiecarui obiect. Cu cat aveti mai multe proprietati, cu atat va fi mai precis modelul care va fi creat.

De unde pot obtine aceste reguli procedurale?

CityEngine vine cu o serie de exemple de proiecte care contin reguli pe care le puteti modifica pentru a intelege modul in care o regula influenteaza continutul 3D. De asemenea in Comunitatea City Engine sunt disponibile o serie de reguli generale, utilizatorii fiind de asemenea incurajati sa partajeze regulile pe care le-au creat.

Capabilitati

Care sunt diferentele intre CityEngine BASIC si ADVANCED?
 • ADVANCED: Este disponibil in licente single use (node-locked) sau concurrent use (floating), si contine pachetul complet de functionalitati, inclusiv Python si capabilitati avansate pentru importul/exportul diferitelor formate.
 • BASIC: Este disponibil numai in licente single use (node-locked). Contine cele mai esentiale functionalitati pentru modelarea urbana in 3D, avand suport pentru importul datelor GIS si exportul in animatii web CityEngine. Exportul este limitat la formatul OBJ (fara Collada sau FBX). Ideal pentru freelanceri, persoane pasionate de 3D sau artisti 3D.
Se pot crea in CityEngine modele urbane 3D din imagini oblice sau nori de puncte?

Nu. CityEngine nu ofera inca solutii pentru generare automata de continut 3D din imagini oblice sau date lidar.

Este CityEngine un instrument pentru vizualizare si prezentare?

Nu. Utilitatea principala a CityEngine consta in capacitatea de a crea si exporta continut 3D. Totusi, continutul creat in CityEngine poate fi utilizat in diferite aplicatii de vizualizare.

Vizualizatorul pentru animatii web 3D

Poate CityEngine sa gazduiasca continut 3D pe web?

Nu. CityEngine nu este un client web. Nu contine nici o capabilitatea web, desi poate exporta continut pe ArcGIS Online.

Ce este o animatie web 3D CityEngine?

O animatie web 3D CityEngine este o scena urbana (oras/campus) de intindere limitata. Poate fi gazduita pe ArcGIS Online si vizualizata in 3D intr-un browser. Marimea reomandata in varianta dezarhivata este de 70Mb.

Care sunt principalele caracteristici ale vizualizatorului de animatii web 3D?

Vizualizatorul de animatii web 3D este o aplicatie pe ArcGIS Online care va permite sa vizualizati animatii web 3D. Majoritatea browserelor nu mai necesita si plugin. Puteti vizualiza straturile componente si puteti utiliza un instrument care va permita o vizualizare side-by-side a straturilor vizibile. Umbrele dinamice, semnele de carte si un instrument de cautare sunt de asemenea disponibile in vizualizatorul de animatii web 3D.

Cum creez o animatie web 3D in CityEngine?

O animatie web 3D poate fi creata utilizand CityEngine. Incarcati datele GIS in CityEngine, aplicati reguli procedurale si publicati pe ArcGIS Online animatia creata in CityEngine. Pe comunitatea CityEngine veti gasi o serie de fluxuri de lucru ArcGIS– CityEngine care va prezinta modul in care puteti realiza acest lucru.

Pot sa creez si sa public animatii web 3D din 3D Analyst?
Da, puteti crea si publica animatii 3D in ArcGIS utilizand noi instrumete de geoprocesare procedurala. Nota: CityEngine va fi necesar pentru a edita reguli ce vor fi folosite in ArcGIS.
Ce formate sunt suportate de animatiile web 3D?
Formatul de animatii web 3D este un format de export (WebGL) specific CityEngine. Oricare alt format 3D care poate fi importat in CityEngine poate fi exportat ca animatie web 3D.
Care sunt cerintele pentru ca un browser sa poata utiliza vizualizatorul de animatii web 3D?

Deoarece vizualizatorul de animatii web 3D este o aplicatie web ce permite interactiunea cu imaginile 3D, trebuie sa utilizati un browser web care suporta formatul WebGL. Lista de mai jos prezinta cerintele pentru un astfel de browser, in functie de sistemul de operare.

Windows

 • Mozilla Firefox 14 si versiunile mai recente.
 • Google Chrome 20 si versiunile mai recente.
 • Internet Explorer cu Google Chrome Frame. Google Chrome Frame poate fi rulat pe Windows 7/Vista/XP SP2 si versiunile mai recente.

Mac OS

 • Mozilla Firefox 14 si versiunile mai recente.
 • Google Chrome 20 si versiunile mai recente.
 • Safari 5 sau versiuni mai recente cu WebGL activat.

Linux

 • Mozilla Firefox 14 sau versiuni mai recente.
 • Google Chrome 20 sau versiuni mai recente.
Cum pot analiza aceste animatii?
CityEngine permite generarea de continut urban 3D. Importati datele dumneavoastra GIS in CityEngine, creati o animatie urbana 3D, si apoi importati-o in ArcGIS pentru o analiza mai detaliata. CityEngine integreaza complet formatul FileGeodatabase, inclusiv textured multipatches. O data ce ati realizat analiza dumneavoastra in ArcGIS (impactul umbrei, impactul vizual), incarcati rezultatele analizei in CityEngine pentru a le publica in 3D pe ArcGIS Online. Pe comunitatea CityEngine veti gasi o serie de fluxuri de lucru ArcGIS-CityEngine care includ si modul in care puteti realiza analize pe o animatie urbana in 3D.

ArcGIS

Permite CityEngine importul formatelor Esri?

Da, CityEngine permite citirea si editarea obiectelor stocate intr-un File Geodatabase (punct, linie, poligon, si textured multipacthes) si shapefile-uri.

Va inlocui City Engine extensia ArcGIS 3D Analyst?

Nu, CityEngine este un generator de continut 3D. Acesti continut poate fi incarcat in ArcGIS 3D Analyst (ArcScene si ArcGlobe) pentru vizualizare, editare si analiza.

Cand ar trebui utilizat ArcGIS 3D Analyst si nu CityEngine?

Principala functionalitate a CityEngine este crearea de continut 3D. Multe alte utilizari ale datelor GIS 3D, precum vizualizarea unui numar mare de obiecte spatiale 3D, rularea analizelor 3D si administrarea bazelor de date 3D sunt realizate cel mai bine utilizand instrumentele din extensia ArcGIS 3D Analyst.

Cerinte de sistem

CityEngine poate rula pe Windows, Mac OS X, sau Linux?

Da, CityEngine ruleaza pe toate cele trei sisteme de operare majore.

O versiune nativa de 64-bit este disponibila pentru Windows (7/Vista/ XP). O versiune nativa de 64-bit este disponibila pentru Linux si Mac OS X cu procesor Intel (nu exista integare CityEngine pentru 32-bit sau PowerPC Macs).

Exista integrare nativa 64-bit a CityEngine pentru toate sistemele de operare?

Da, CityEngine este o aplicatie nativa 64-bit. Astfel, daca este necesar, CityEngine poate utiliza intreaga memoria (si nu doar 2-3GB ca in cazul aplicatiilor pe 32-bit).

Suport

Daca am o versiune mai veche de CityEngine, cum pot obtine versiunea noua?

Please visit the Customer Care Portal and log in using your Esri Global Account.

Where can I get more technical information about CityEngine?

Va rugam sa vizitati comunitatea CityEngine pentru forumuri, bloguri si informatii tehnice.

Inregistrati-va pentru versiunea de evaluare.

30 de zile-evaluare gratuita →