Secondary Navigation Error: Select 'Parent Topic' in the main page for the Secondary Navigation to work properly. Geodatabase - Stocarea datelor
 

Stocarea datelor

Geodatabase-ul suporta toata varietatea de date GIS care pot fi folosite in ArcGIS. Prin stocarea datelor intr-un geodatabase, aveti avantajul capabilitatilor administrarii datelor pentru distribuirea informatiei spatiale. ArcGIS detine o suita de instrumente pentru conversii de date pentru migrarea cu usurinta a datelor existente in geodatabase.

Geodatabase-ul reprezinta un model de date robust si extins in comparatie cu shapefile-urile si coverage-urile. Este proiectat pentru a utiliza complet capabilitatile din ArcGIS for Desktop si ArcGIS for Server.

Cititi un articol din ArcNews pentru a afla mai multe despre stocarea datelor intr-un geodatabase.

Datele GIS intr-un geodatabase

Geodatabase-ul suporta toate elementele datelor GIS folosite de catre ArcGIS. Printre elementele structurale ale unui geodatabase, enumerate mai jos, exista cateva elemente folosite pentru a dezvolta un GIS complet, cum ar fi

  • Atribute
  • Obiecte geografice
  • Imagini satelitare si aeriene (date raster)
  • Date CAD
  • Modele ale suprafetei sau date 3D
  • Sisteme de utilitati si de transport
  • Coordonate GPS
  • Masuratori topografice

Geodatabase-urile pot reprezenta acele tipuri de date precum cele enumerate mai jos:

Annotation

icon representing annotationUn feature class specializat care stocheaza text sau reprezentari care redau informatii despre obiectele spatiale sau areale generale din harta. Un annotation feature class poate fi legat de alt feature class astfel incat editarile din obiectele spatiale sunt reflectate in adnotarea corespondenta (ex: feature-linked annotation).

Dimension

icon representing DimensionUn tip special de adnotari in cadrul unui geodatabase care indica anumite lungimi si distante pe harta. Un obiect de tip dimension, poate indica lungimea unei laturi a unei cladiri sau parcele, sau poate indica distanta dintre doua obiecte de pe harta, cum ar fi un hidrant si coltul unei cladiri.

Feature Class

icon representing Feature ClassO colectie de obiecte spatiale cu aceeasi geometrie (ex: punct, linie, sau poligon), aceleasi atribute si aceeasi referinta spatiala. Aceste elemente permit gruparea obiectelor omogene intr-o singura unitate in scopuri de stocare a datelor; de examplu, autostrazile, drumurile nationale si judetene pot fi grupate intr-un feature class de tip lini denumit "drumuri". Feature classe-urile pot de asemenea stoca adnotari si obiecte spatiale de tip dimensions.

Feature Dataset

icon representing Feature DatasetO colectie de feature classe-uri stocate impreuna ce au aceeasi referinta spatiala. Feature class-urile din cadrul unui feature dataset au acelasi sistem de coordonate, iar obiectele spatiale apartin aceleiasi regiuni geografice. Feature dataset-urile sunt implicate in modelarea relatiilor spatiale intre clasele de obiecte.

Geometric Network

icon representing Geometric NetworkObiecte de tip edge (muchie) si junction (nod) ce reprezinta un sistem de retea de utilitati directionata sau un sistem hidrologic in care conectivitatea obiectelor se bazeaza pe geometria coincidenta. Un geometric network nu contine informatii despre conectivitatea obiectelor spatiale; aceasta informatie este stocata intr-o retea logica. Geometric network-urile sunt folosite in mod tipic pentru a modela sistemele de curgere directionate.

Locator

icon representing LocatorUn dataset pentru gestionarea informatiilor despre adrese ce permite realizarea de operatii precum geocodare, operatie ce reprezinta un proces de transformare adresei postale intr-o locatie geografica pentru a fi afisata in harta.

Mosaic Dataset

icon representing Mosaic DatasetUn nou model de date in geodatabase ce permite crearea de colectii de imagini si rastere pentru a fi stocate sub forma unui catalog cu optiunea de a asocia metadate, mozaicare dinamica si procesare dinamica a imaginii o. Se acceseaza ca raster dataset (cu toate optiunile de procesare realizate dinamic) sau sub forma unui catalog ce contine amprentele imaginilor si metadatele aferente.

Network Dataset

icon representing Network DatasetO colectie de elemente de retea conectate topologic (ex: edges, junctions, turns) ce deriva din retea, si utilizate in general in reprezentarea unui sistem de retea nedirectionata, cum ar fi un sistem stradal sau de metrou. Fiecare element al retelei este asociat cu o colectie de atribute de retea. Network dataset-urile sunt folosite in mod special pentru modelarea sisemelor de curgere nedirectionate.

Parcel Fabric

icon representing Parcel FabricUn dataset pentru stocarea, gestionarea si editarea parcelelor. Reprezinta o suprafata continua de poligoane conectate, linii si puncte. Parcel Fabric inlocuieste Cadastral Fabric si Survey Dataset.

Raster Catalog

icon representing Raster CatalogO colectie de date raster definite intr-un tabel in orice format, in care inregistrarile definesc seturi de date raster individuale ce sunt incluse intr-un catalog. Cataloagele raster pot fi utilizate in afisarea seturilor de date raster adiacente sau suprapuse, fara a fi necesara mozaicarea lor, impreuna, intr-un fisier de dimensiuni mari.

Raster Dataset

icon representing Raster DatabaseOrice format valid de raster organizat intr-una sau mai multe benzi. Fiecare banda este formata dintr-un sir de pixeli (celule) si fiecare pixel are o valoare (ex: o imagine a satelitului Landsat). Raster dataset-urile pot fi stocate in mai multe formate, inclusiv TIFF, Imagine, ESRI Grid si MrSid.

Relationship Class

icon representing Relationship ClassO clasa similara relatiilor existente in cadrul unui RDBMS. Clasele de relatii administreaza asocierile dintre obiecte intr-o singura clasa (ex: tabel sau feature class) si obiectele dintr-o alta clasa. Obiectele de la partile finale ale unei relationari pot fi obiecte spatiale cu geometrie sau inregistrari intr-un tabel.

Schematic Dataset

icon representing Schematic DatasetUn set de date utilizat in reprezentarea corect din punct de vedere grafic a conectivitatii unei retele sau a seturilor de relatii.

Table

icon representing TableUn set de date aranjate in randuri si coloane. Fiecare rand reprezinta o singura inregistrare. Fiecare coloana reprezinta un camp al inregistrarii. randurile si coloanele se intersecteaza pentru a forma celule care contin valori specifice pentru campurile din inregistrari. In general tabelele stocheaza informatie independenta sau informatie referentiata spatial, cum ar fi adresele.

Terrain

icon representing TerrainO retea neregulata de triunghiuri (TIN)-bazate pe seturi de date care folosesc feature class-uri ca surse de date pentru a modela suprafete 3D, folosind valorile pentru z.

Toolbox

icon representing ToolboxO colectie de fluxuri de date si diagrame ale proceselor de lucru cu rol in administrarea datelor, analize si modelari.

Topology

icon representing TopologyRegulile de restrictie ce conditioneaza modul in care obiectele de tip punct, linie si poligon impart geometria in cadrul unei geodatabase. Spre exemplu, axele stradale si poligoanele adiacente cu solurile partajeaza geometria. Topologia defineste si asigura reguli de integritate ale datelor, interogari si navigari in relatiile topologice si instrumente de editare sofisticate. Permite de asemenea, construirea de obiecte spatiale din geometrii nestructurate.