Secondary Navigation Error: Select 'Parent Topic' in the main page for the Secondary Navigation to work properly. Geodatabase - Stocarea intr-un sistem relational de gestiune a bazei de date (RDBMS)
 

Stocarea intr-un sistem relational de gestiune a bazei de date (RDBMS)

Un geodatabase multiutilizator se bazeaza pe o arhitecture pe mai multe nivele (multitier) ce implementeaza la un nivel avansat logica si comportamentul la nivel de aplicatie (ex: aplicatiile software ArcGIS) ce controleaza nivelul de centralizare (ex: sistem relational de gestiune al bazei de date [RDBMS]). Responsabilitatea pentru gestiunea datelor geografice centralizate intr-un geodatabase multiutilizator este partajata intre aplicatiile software ArcGIS si RDBMS.

Un sistem relational de gestiune al bazei de date dispune de o simpla structura formala pentru stocarea si gestionarea informatiei in tabele. Stocarea si extragerea datelor sunt implementate prin simple tabele. Un geodatabase multiutilizator valorifica intreaga functionalitate a unui RDBMS. Anumite sarcini ale procesului de gestionare a datelor geografice, precum stocarea bazata pe disk, definirea tipurilor de atribute, procesarea interogarilpr si procesarea tranzactiei multiutilizator sunt realizate de catre RDBMS.

Un geodatabase multiutilizator utilizeaza un RDBMS pentru a va oferi

 • Flexibilitatea de a stoca propriile date intr-un RDBMS la alegere
 • Posibilitatea de a aplica propriile cunostinte si experiente de IT pentru a administra sistemul mplementat prin actiuni obisnuite specifice unui RDBMS
 • Spatial types pentru a imbunatati stocarea datelor si interoperabilitatea

Tehnologia ArcSDE

Anterior versiunii ArcGIS 9.2, Esri comercializa ArcSDE ca produs de sine statator. Odata cu versiunea ArcGIS 9.2, ArcSDE nu mai exista ca produs independent. Acesta se prezinta acum ca tehnologie ArcSDE si este integrata in produsele ArcGIS for Desktop si ArcGIS for Server.

Tehnologia ArcSDE reprezinta un gateway intre clientii GIS si RDBMS. Aceasta va permite cu usurinta stocarea, accesul si gestionarea datelor spatiale in cadrul unui pachet RDBMS precum

 • DB2
 • Informix
 • Oracle
 • PostgreSQL
 • SQL Server si SQL Server Express

Tehnologia ArcSDE devine critica in cazul in care necesitati gestionarea tranzactiilor lungi si a fluxurilor de lucru bazate pe versiuni, precum

 • Medii de editare multiutilizator
 • Editarea distribuita
 • Gestionarea de replici in cadrul unor multiple arhitecturi RDBMS
 • Gestionarea arhivelor istorice

Responsabilitatea definirii unei scheme RDBMS specifica pentru reprezentarea datelor geografice si logicica aplicatiei este implementata prin ArcGIS, ce reda comportamentul, integritatea si functionalitatea inregistrarilor.

Logica aplicabilitatii geodatabase

Desi RDBMS-ul gestioneaza tipuri de date si tabele simple si tehnologia ArcSDE permite comunicarea intre clientii GIS si RDBMS, o aplicabilitate logica suplimentara este necesara pentru implementarea unor comportamente si constrangeri de integritate complexe la nivel de obiect. ArcObjects este un exemplu de aplicatie ce permite implementarea comportamentului intr-un geodatabase. ArcObjects este o librarie de componente software ce alcatuiest fundamentul aplicatiilor ArcGIS.

Spatial Types

Un tip spatial este un tip de obiect ce descrie si suporta date spatiale precum puncte, linii si poligoane. Acesta va permite sa creati coloane capabile sa stocheze date spatiale precum locatia unui punct de marcaj, o strada sau o parcela. Un tip spatial

 • Dispune de un index spatial ce suporta interogari spatiale, functii si atribute
 • Este o componenta integrata a datelor GIS
 • Ofera flexibilitatea ce va permite realizarea de interogari spatiale la nivel de SQL
Tipuri spatiale suportate

Note: Esri also supports binary storage for spatial data in SQL Server and Oracle (prior to 11g).

Microsoft Geometry for SQL Server 
Geography for SQL Server
Oracle Esri for Oracle
Oracle Spatial
IBM DB2 DB2 Spatial Extender
IBM Informix Spatial DataBlade
PostgreSQL Esri for PostgreSQL
PostGIS